Endelig er sommeren kommet og vi kan komme udenfor i det skønne sommervejr. Det betyder for mange tid til haven, men også tid til nye gør-det-selv projekter. Hvis det ikke før har været noget, du har gjort så meget i, så finder du her et rigtig sjovt lille projekt, som bare er super tilfredsstillende og rigtig flot hjemme i stuen.

Kalmar er billigt træ, planker skåret direkte ud af hele stammer og ikke videre behandlet, men det kan du selv gøre, og resultatet bliver så flot! Du kan lave hvad som helst i kalmar, der bliver brugt til alt lige fra hylder, borde og bænke til udendørs vægbeklædning og hegn.

Nemt og simpelt

Der skal ikke meget til at bygge i kalmar. Du henter blot det antal brædder, som du har brug for hos dit nærmeste savværk – meterprisen ligger gerne omkring de 25 kroner eller mindre. Det nemmeste er at slibe brædderne ned før du saver dem til. Det kan gøres med sandpapir, men du kan med fordel bruge en båndpudser for at gøre det hurtigt og nemt. Det er op til dig om du vil tage barken af eller lade den sidde for et ekstra naturligt look. Uanset hvad så undlad at slibe kanterne og du få en flot, naturlig kant.

Med en tommestok, en blyant og en vinkelret fukssvans måler og tegner du derefter op og saver ud i den størrelse, du har brug for til dine hylder. Har du allerede en rundsav, er det selvfølgelig hurtigere, og har du et større projekt i tankerne, er det også værd at skaffe. Rundsaven kan køre på samme batteri som din båndsliber.

Giv til sidst dine nye hylder en oliebehandling, så de holder længere og får en flot, dyb farve. Den røde eller pink farve fra frisk kalmar i lærk vil forsvinde med tiden.